Om Valeryd

Valeryds historia börjar år 1958 när företagaren Sigge Adolfsson från Vedum frågade bröderna Bernt & Per-Owe Larsson i Larv om de kunde hjälpa honom. Han ville ha ett släp som han kunde koppla på sin bil. Den skulle vara lätt för det skulle förenkla hans vardag när han åkte runt bland lantbrukare och visade upp sina produkter.

Bröderna Larsson drev vid den här tidpunkten en bilverkstad och de hade viss erfarenhet av att bygga om lastbilssläp till traktorsläp. Bröderna antog Sigge Adolfssons utmaning och inom kort rullade det första obromsade lätta släpet ut från verkstaden. Behovet av den här sortens släp visade sig vara stort och på grund av den efterfrågan växte Bröderna Larssons verksamhet så att de fick omlokalisera sig.

Det blev en flytt till Valeberg som ligger sex kilometer från Larv i närheten av Ryd. Av ortsnamnen skapade bröderna det nya företagsnamnet, ValeRydssläp. Inom några år var en massproduktion av släp i gång och man breddade sortimentet till att göra släp för transport av bilar, båtar och hästar. 1967 tillverkades den första hästtransporten med A-ram ut från fabriken. Under hela 60-, 70- och 80-talet växte bröderna Larssons och Valeryds verksamhet. Fram till 1991 har det tillverkats mer än 10 000-tals släp lämnat Valeryds tillverkning, och det fantastiska är att de flesta är fortfarande i bruk!

Magnus Larsson som är ägare av Valeryd Group och son till grundaren Per-Owe Larsson växte upp 200 meter från fabriken, och han berättar om vad den betydde för honom:
”Jag har många minnen från tillverkningen, det svetsades, monterades och lackades, mest gröna släp med stark svetsad stålram och trä på kanter och golv. Jag började arbeta i produktionen ganska tidigt och när jag var 10 år så fick jag en krona för varje däck som jag monterade på fälg och fyllde på med luft. Med vanliga handverktyg lyckades jag kränga på 30 däck på en timma och tjänade hela 30 kr. Redan då insåg jag att hårt arbete lönar sig”

Varje generation i ett familjeföretag sätter sin prägel på verksamheten. Magnus Larsson insåg tidigt vilken enorm marknad det fanns för reservdelar till lätta släpvagnar. Valeryd började utveckla ett konceptsystem för att möta den här efterfrågan.

2018 fyller företaget Valeryd 60 år.

Valeryd finns i följande länder och på följande språk