Gasfjäder, tryckande gasfjäder

För att enkelt förklara vad en gasfjäder är så kan vi säga att den ibland kallas för gasdämpare. Den är tryckande precis som en vanlig tryckfjäder men har dämpande egenskaper. Ett vanligt användningsområde för gasfjädrar är när man vill ha en kontrollerad öppning eller stängning av framförallt släpvagnslemmel, luckor och huvar på bilar, båtar, släpvagnar, maskiner och jordbruksmaskiner. Det här underlättar arbetet kring dessa olika apparater och fordon samtidigt som allt blir smidigare och effektivare.

Brett användningsområde

Gasfjädrar har ett stort och brett användningsområde. De används, förutom för det som nämns ovan, också till utrustning inom sjukvårdssektorn, möbelindustrin, ventilationsspjäll samt olika typer av redskap, elutrustning och maskindelar. Listan kan göras mycket lång och täcker alla typer av industrier. Det här visar på den stora nyttan och det arbetsbesparande man kan åstadkomma med hjälp av en gasfjäder.

Ytterligare syften

Ett ytterligare användningsområde är att lyfta verkligt tunga delar med handkraft tillsammans med hjälpen av en gasfjäder, eller gasdämpare som den ibland kallas. Om du vill veta mer eller behöver ytterligare information är det bara att höra av sig.

Gasfjäderns stora potential

De potentiella applikationerna för en gasfjäder är många. Det är dina innovationer och idéer som tillsammans med en gasfjäder kan skapa funktionella produkter. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Teknisk information

En gasfjäder är uppbyggd av kolvhus, kolvstång, kolv samt tätningar. Den är fylld med kvävgas till ett högt tryck, för att skapa en motkraft upp till 2500N. Kvävgas är något som kallas en inert gas vilket betyder att den varken brinner, exploderar eller är giftig. I gasfjädern finns också, förutom kvävgasen, en liten mängd olja. Den här oljan ger en optimal smörjning och den ger också gasfjädern en hydraulisk dämpning i slutet på rörelsen.

Gasfjädrar är underhållsfria. Du ska inte smörja kolvstången med fett eller olja. Kolvstången får inte övermålas och bör skyddas mot slag.

Valeryds gasfjädrar fungerar i temperaturer från -35 grader Celsius till +90 grader Celsius. Gasfjädrar får inte överhettas eller läggas i öppen eld.